Nigeria

De GBS schenkt regelmatig Engelse Bijbels voor voorgangers in de Nigeriaanse stad Ibadan. Ibadan is de hoofdstad van de Nigeriaanse staat Oyo, in het zuidwesten van het land, en tevens de op twee na grootste stad van Nigeria. Evangelist Ifeanyi Ambrose Osuoha is onze contactpersoon. Hij zorgt voor de verdeling van de Bijbels onder zestien predikanten die in Ibadan werkzaam zijn. Het versturen van Bijbels naar Nigeria is een tijdrovende klus. Alle Bijbels worden in kleine pakketjes verstuurd. Het is verblijdend dat wij ook dit jaar (2020) weer deze Bijbels konden schenken. Er blijft een honger naar Gods Woord ook in Nigeria.

We mochten in augustus 2.000 Engelse Bijbels schenken aan de John Calvin Secondary School in het Nigeriaanse dorp Oswanka. Naast de hoofdvestiging van deze school zijn er inmiddels ook verschillende nevenvestigingen elders in het Izigebied. Het versturen van Bijbels naar Nigeria is een tijdrovende klus. Alle Bijbels worden in kleine pakketjes verstuurd naar de plaatselijke predikant ds. N.I. Ude. De douane geeft grote partijen namelijk meestal niet vrij tenzij er grote bedragen aan invoerrechten betaald worden. Inmiddels werd ons bericht dat de Bijbels in Oswanka zijn aangekomen. De schenking wordt door alle leerlingen en leerkrachten bijzonder gewaardeerd. Ook werden dit jaar opnieuw 2.750 Engelse Bijbels geschonken aan evangelist Ifeanyi Ambrose Osuoha, die woont in de Nigeriaanse stad Ibadan. Als GBS hebben we contact met hem omdat ons vaak e-mails bereiken met bijbelaanvragen. Deze voorganger is goed in staat om deze aanvragen te beoordelen en is na toezending van de schenking belast met de verspreiding over meerdere gemeenten en voorgangers in Ibadan. Wij krijgen vaak moedgevende reacties over de Bijbels die daar geschonken worden. Zoals in onderstaand bericht, gestuurd door een zekere Ekpe: ‘Geliefde broeders, Ik heb zojuist een exemplaar van de Bijbel ontvangen en ik kan mijn gevoelens niet opschrijven. Het is als een goed diner en ik wil alles in één keer proeven. Ik dank de Heere dat de Bijbel al een paar weken als een krachtige oproep in mijn leven is geweest. Bedankt.’

De Nigeriaanse evangelist Osuoha (l.)

De GBS schonk onlangs opnieuw 3.100 Engelse Bijbels voor de voorgangers van de Nigeriaanse stad Ibadan. Ibadan is de hoofdstad van de Nigeriaanse staat Oyo, in het zuidwesten van het land en tevens de op twee na grootste stad van Nigeria.

Nigeria (gevangeniswerk)

Het begin Het gebeurde in 1983 op een zondagmorgen in Onuenyim Iseke, een dorp in het Izigebied in Nigeria: onschuldige kerkmensen van de Nigeria Reformed Church (NRC) werden opgepakt en overgebracht naar de gevangenis van Abakaliki. Wat was er gebeurd? Er waren problemen in het dorp, waarbij dorpelingen een politieman hadden geslagen (ze vroegen zich af of hij wel een echte politieman was) en aan een boom hadden vastgebonden. De volgende morgen bleek hij overleden te zijn. Een tweede politieman wist te ontkomen en had alarm geslagen. Daarop kwam er een politiemacht op de been, die iedereen arresteerde die ze in het dorp tegenkwam. Zo ook degenen die in de kerk zaten. Allen werden in de vrachtwagen geduwd, waarmee de politie gekomen was. Het ging er wreed aan toe.

Dit was het begin van het evangelisatiewerk van de Zending Gereformeerde Gemeenten / NRC in de gevangenis van Abakaliki. Eerst werd er alleen catechisatie gegeven. Dit evangelisatiewerk in de gevangenis werd later uitgebreid met bijeenkomsten op zondag voor de gedetineerden. Naast degenen die reeds veroordeeld waren, waren er toen (en ook nu) vele honderden die in voorarrest zaten. Zij mochten nooit naar de samenkomsten komen, want daar was op zondag niet genoeg personeel voor. Dat leverde te veel risico op. Op verzoek van evangelist T.J. Rijneveld mocht het Evangelie ook aan hen gebracht worden. Wel vanaf het open terrein tussen de barakken. Zo hoorden honderden gevangenen regelmatig het Woord van God.

Evangelist T.J. Rijneveld, met vier van zijn broers, uit Nederland bij een gevangenis.

Een van de gevangenen, die in voorarrest zat, was Chukwuma Ofor. Gezien het feit dat hij opgepakt was tijdens een gewapende overval, zou hij de doodstraf krijgen. Hij kende de Bijbel niet. Luisterde eerst ook niet eens. Maar de Heere gebruikte het woord dat tot hem persoonlijk gesproken werd. Hij werd stilgezet en opnieuw ‘gearresteerd’, maar nu, om het zo te zeggen, door de Heilige Geest. In de gevangenis heeft hij zijn zonden beleden. Hij ging door een zeer moeilijke periode heen, maar mocht door Gods genade tot bekering komen. Medegevangenen, die bij hem een grote verandering opmerkten, benoemden hem tot ‘pastor’ van de cel. Dit terwijl hij de Bijbel nog maar nauwelijks kende. Iedere morgen hield hij dagopeningen in de cel, waarin zo’n honderddertig mannen zaten, zonder bed of matras.

Wonderlijk

Op verzoek van ouderling Emeka Ogazi en evangelist Rijneveld mocht Chukwuma na negen jaar gevangenisstraf, op een wonderlijke wijze, vrijkomen. Hij had de Heere beloofd dat, als hij vrij mocht komen, hij zijn leven wilde besteden in Zijn dienst. Via het volgen van de Bijbelschool van de NRC werd Chukwuma evangelist. Na tien jaar getrouw als evangelist gewerkt te hebben, werd hij toegelaten tot de vierjarige theologische opleiding, waarna hij in 2018 tot predikant van de NRC werd bevestigd. Voor die bevestiging was evangelist T.J. Rijneveld, met vier van zijn broers, speciaal uit Nederland gekomen om aanwezig te zijn. In die tijd brachten zij ook enkele bezoeken aan de gevangenis van Abakaliki (zie foto links). 

Zeer bijzonder is het dat de ex-crimineel nu predikant mag zijn in het dorp Onuenyim Iseke. Hetzelfde dorp waar het allemaal begonnen is. Wonderlijk zijn Gods wegen. Uit deze gevangenis zijn naast Chukwuma nog twee personen evangelist geworden, die in de NRC werkzaam zijn. Verder is het bijzonder dat evangelist Rijneveld, die in Abakaliki werkte van 1988 tot en met 2001 en zeer vaak in