Bijbels voor zeelieden


Regelmatig schenkt de GBS Bijbels aan havenevangelist Alexander Eberson uit Terneuzen. De heer Eberson evangeliseert in de havens van Terneuzen-Gent. Voor dit werk is hij geheel afhankelijk van giften. De bijgevoegde foto is gemaakt bij een scheepsbezoek in de haven van Gent. Er waren op dit schip Duitsers en Filipijnen aan het werk. Met de Filipijnen raakte de evangelist in gesprek. Hij mocht aan hen op die dag, tot verwondering, Gods Woord meegeven.
De heer Eberson geeft geestelijke ondersteuning op de schepen door een luisterend oor te bieden, te bidden of een Bijbelstudie te doen als dit mogelijk is. Ook ondersteunt hij de zeelieden bij een ziekenhuisopname. Aan christenen wordt de mogelijkheid geboden om een kerkdienst te bezoeken. In de winterperiode worden mutsen, sjaals en kerstpakketten uitgedeeld.

Bijbelverspreiding in havens Terneuzen en Gent

De heer J. Geluk bezoekt zeeschepen in Vlissingen voor de Engelse organisatie Mission to Seafarers. Deze organisatie biedt hem toegang tot de havens en de zeeschepen. Hij neemt bij zijn bezoeken aan de zeelieden zoveel mogelijk Bijbels in allerlei talen mee. Het werk van dhr. Geluk biedt de GBS een goede mogelijkheid om Bijbels onder zeelieden te verspreiden. Regelmatig worden Bijbels in allerlei talen aan hem beschikbaar gesteld. Dhr. Geluk deelt de Bijbels weer uit, onder anderen aan de bootsman van de Eurus Venture. Hij schrijft erover: ‘De bootsman was gewend om aan boord in de messroom een Bijbel te pakken om te lezen. Maar op het schip waar hij nu werkt, was er geen. Dit duurde twee maanden. Toen ik er kwam eten en de Bijbel naast mijn bord legde, zat hij tegenover mij. Na een poosje viel zijn blik erop. Hij werd zo blij, dat hij spontaan de Bijbel kuste. Hij straalde werkelijk van blijdschap. De Bijbel verwisselde daarna van eigenaar …’

Een van de predikanten die regelmatig een bezoek brengen aan zeeschepen om pastoraal werk te verrichten is ds. H. van der Ham, christelijk gereformeerd predikant uit Dordrecht. Hij verspreidt bij dit werk voornamelijk Engelse Bijbels en Evangeliën. Ds. Van der Ham schreef het volgende:

‘Als predikant voor de geestelijke verzorging van de varenden heb ik een heel bijzonder werkterrein: schippers opzoeken en zeevarenden. Zeevarenden zijn veelal van buitenlandse afkomst. Zij hebben dikwijls een fundamenteel andere kijk op het leven. In de uitgestrekte havens van de Rijnmond komen in één jaar tijd meer dan 400.000 zeelieden, bijna een half miljoen.

Twee dagen in de week zoek ik zeevarenden op. Zeelieden kunnen hun hart luchten. Tijdens zulke ontmoetingen zijn diaconaat, pastoraat en evangelisatie sterk met elkaar verweven.

Bedenk wel dat de zeelieden – een twintig man – wonen op het schip. Hun familie is in de Oekraïne, in Indonesië of op de Filipijnen, enz. Als er geen koopvaardijpredikant is, die zeevarenden opzoekt, krijg je meer misstanden aan boord!

De Heere Jezus Christus was gekomen om te dienen. Het dienen kunnen we van Hem leren. Er is heel wat diaconaal werk te doen en ook hulp te verlenen. Verreweg de meeste zeelieden weten slechts heel weinig of niets van het Evangelie van de Heere Jezus Christus. De apostel Paulus zegt: ‘Ik schaam mij het Evangelie van Christus niet.’ Dat is mijn drijfveer. We mogen over God spreken dankzij Zijn openbarend spreken. Regelmatig mag ik het Evangelie verkondigen aan zeevarenden. Evangeliën uitdelen in hun eigen taal, en een Bijbel. (…) Veel Filipino’s zijn godsdienstig en vriendelijk. Russen zijn lang niet allen gelovig. Ik heb wel godvrezende Oekraïners meegemaakt, en heb nog brieven van hen. Of veel zeevarenden openstaan voor een Godsbesef? De Geest is het Die levend maakt. Dan komt er niet alleen een verbroken hart, maar ook een ontvankelijk hart. God verkiest hetgeen niets is.

Verspreiding Bijbels onder Ghanese zeelieden via J. Geluk