1963

In 1963 houdt H. Kooistra op de SGP-kiesvereniging te
Broeksterwoude (Friesland) een inleiding over de Nieuwe Vertaling uit 1951. Hij vergelijkt deze bijbelvertaling met de Statenvertaling en concludeert dat de Nieuwe Vertaling afbreuk doet aan het gezag van Gods Woord. Tevens spreekt hij er zijn bezorgdheid over uit dat de Statenvertaling op veel plaatsen niet meer verkrijgbaar is. 

Diezelfde avond wordt een commissie gevormd, later Landelijk
comité tot behoud van de Statenvertaling en veroordeling van de Nieuwe Vertaling genoemd. Door middel van brieven en advertenties raakt het werk van het comité buiten Friesland bekend. Een van de mannen van het eerste uur is A. Bergsma uit Rotterdam.

1965

Bergsma is de schrijver van de brochure Statenvertaling contra Nieuwe Vertaling. Daarvan zijn in de loop der jaren meer dan 60.000 exemplaren verspreid. Op 15 december 1965 belegt het Landelijk comité zijn eerste officiële vergadering. Er wordt een bestuur van veertien leden gekozen, waaronder ds. M. Baan (voorzitter), Kooistra en Bergsma.

1966

Op 14 januari 1966 verandert het Landelijk comité zijn naam in
Stichting tot handhaving van de Statenvertaling. Voorzitter ds. Baan wordt opgevolgd door dr. C. Steenblok. Na een halfjaar bedankt dr. Steenblok om gezondheidsredenen. 
Ds. J. van Haaren wordt tot bestuurslid en tevens tot voorzitter
gekozen. In hetzelfde jaar wordt besloten plaatselijke correspondentschappen in te stellen, een landelijke bijeenkomst te beleggen en een mededelingenblad uit te geven. In augustus verschijnt het eerste nummer van StandVastig: contactorgaan van de stichting tot handhaving van de Statenvertaling. In diezelfde maand wordt de eerste toogdag gehouden.

In 1966 komt ook de relatie tot het Nederlands (NBG) ter sprake. Kan men wel op het NBG vertrouwen als het gaat
om bijbelverspreiding op de zendingsvelden? Het NBG voert immers een oecumenisch beleid. Na rijp beraad besluit het bestuur niet met het NBG samen te werken. Kort daarna worden de eerste contacten gelegd met de Trinitarian Bible Society (TBS) in Londen.

1967

Het bestuur stelt in 1967 na onderzoek vast dat de Dessendiaanbijbel van de Leeuwarder uitgever Jongbloed “momenteel de zuiverste overzetting” van de Statenvertaling is. Op termijn hoopt de GBS aan drukker Jongbloed een lijst met correcties van ingeslopen fouten voor te leggen. De directeur van Jongbloed staat positief tegenover de plannen van het bestuur.

1967

Het bestuur stelt in 1967 na onderzoek vast dat de Dessendiaanbijbel van de Leeuwarder uitgever Jongbloed “momenteel de zuiverste overzetting” van de Statenvertaling is. Op termijn hoopt de GBS aan drukker Jongbloed een lijst met correcties van ingeslopen fouten voor te leggen. De directeur van Jongbloed staat positief tegenover de plannen van het bestuur.

1967

Het bestuur stelt in 1967 na onderzoek vast dat de Dessendiaanbijbel van de Leeuwarder uitgever Jongbloed “momenteel de zuiverste overzetting” van de Statenvertaling is. Op termijn hoopt de GBS aan drukker Jongbloed een lijst met correcties van ingeslopen fouten voor te leggen. De directeur van Jongbloed staat positief tegenover de plannen van het bestuur.

1968

Elf predikanten van buiten de stichting zeggen medewerking aan de correctie toe op basis van de Van Ravesteyn-editie van de Statenvertaling (1657). Onder hen zijn ds. P. Blok, ds. J. van der Haar en ds. A.J. Wijnmaalen. Zij treden later tot het bestuur toe en hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de verdere ontwikkeling van de GBS.

1969

Terwijl de GBS aan de controle van de Jongbloed-uitgave werkte, riep het NBG een commissie in het leven die zich moest bezighouden met een nieuwe revisie van de Statenvertaling. Omdat er geen overeenstemming met deze commissie kon worden bereikt, werkte de GBS zelfstandig verder aan een eigen uitgave. Op 13 oktober wordt besloten de naam van de stichting uit te breiden tot Gereformeerde Bijbelstichting tot handhaving van de Statenvertaling en tot verspreiding van protestantse en onvervalste bijbeluitgaven. Gezien de koers van het NBG acht het bestuur het zijn plicht om zorg te dragen voor verspreiding van betrouwbare Bijbels in het buitenland. Van groot belang voor deze nieuwe taak is de samenwerking met de TBS. Diverse Nederlandse zendings- en hulpverleningsorganisaties betrekken via de GBS buitenlandse
Bijbels. De GBS stelt deze Bijbels vaak gratis ter beschikking.
De schenkingen zijn mogelijk dankzij de steun van de GBS-achterban.

1971

Het krantenformaat van StandVastig wordt in 1971 veranderd in
een magazine-uitvoering. Sindsdien is er ruimte voor achtergrondartikelen. Ds. H.C. van der Ent start de rubriek Jeugd en Bijbel. Spoedig volgt een puzzel- en verhalenrubriek, verzorgd door Oom Bert, Barnold Tubant en Dirk van Dordt.

1972

In 1972 wordt aan Bosch en Keuning te Baarn de drukorder verstrekt voor de onder toezicht van de GBS gerestaureerde Statenvertaling.

 

 

1973

Weduwe Kooistra krijgt op de toogdag in 1973 de eerste GBS-bijbel aangeboden. Er is hard gewerkt om deze Bijbel ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de GBS te kunnen aanbieden. Helaas wordt de Bijbel ontsierd door een aantal drukfouten. Het bestuur besluit een nieuwe commissie in te stellen. Ze krijgt de opdracht de GBS-bijbel te vergelijken met de Dessendiaanbijbel van Jongbloed en alle wijzigingen nogmaals te overwegen.

1974

In 1974 publiceert Bergsma de brochure Wordt de Bijbel ons ontfutseld? Daarin geeft hij een kritische beoordeling van de “Bijbel-in-krantentaal” Groot Nieuws voor U (1972). Vernieuwing heeft tot beginselverzaking geleid en beginselverzaking tot afwijking van de leer en belijdenis der kerk. Het gevolg daarvan is, aldus Bergsma, een “verzwakte, twijfelverwekkende bijbelvertaling, die de kerk zonder biddend onderzoek klakkeloos aanvaard heeft”. In 1974 ontvangen de donateurs de eerste GBS-kalender. Sinds 1983 bevat de kalender foto’s van Nederlandse kerken. De GBS-kalender is een begrip geworden.

1977

In 1976 en 1977 verschijnen de eerste GBS-zakbijbels. De GBS heeft zich
inmiddels een vaste positie verworven en kan meer tijd en aandacht
besteden aan bijbelverspreiding.

1978

In 1974 had Bergsma de brochure Wordt de Bijbel ons ontfutseld? geschreven. Kort daarna verzorgde hij de folder Schriftvervalsing of het meesterstuk van de duivel. Daarvan worden 50.000 exemplaren verspreid. In 1978 publiceert Bergsma een uitvoerige brochure over hetzelfde thema: Groot Nieuws voor U, een ramp voor de kerk. Bergsma noemt Groot Nieuws een list van de duivel, waarin het evangelie tot een program voor wereldverbetering wordt verlaagd en
waarin een marxistische ondertoon valt te beluisteren. In 1978 spreekt het bestuur voor de eerste maal serieus over een bijbeluitgave met kanttekeningen. Met name ds. E. du Marchie van Voorthuysen is hiervan een groot voorstander.

1979

In 1979 komt de eerste serie beloningsmateriaal voor de zondagsschool tot stand, bestaande uit een album met tekst en losse plaatjes. In 1987 verschijnt het achtste en laatste deel. De serie telt in totaal 320 plaatjes. In 2015 kwam een vernieuwde editie van serie 0 en 1 van de bijbelse albums op de markt, met gereviseerde tekst en nieuwe kleurenillustraties en lay-out.

1981

In het winterseizoen 1981-1982 start de eerste donateursactie onder het motto Enerlei spraak, enerlei Woord. Sindsdien wordt er om de drie jaar een gerichte wervingsactie gehouden, die steeds nieuwe donateurs oplevert.

1982

In 1982 wordt besloten de zak- en schoolbijbels in dundruk bij Cambridge University Press in Engeland te laten drukken. In 1995 wordt deze opdracht overgenomen door drukkerij Jongbloed te Heerenveen. Bestuurslid L.M.P. Scholten wordt parttime belast met de coördinatie van het zetwerk en de correctie van nieuwe bijbeluitgaven. Tevens onderzoekt hij de mogelijkheden van een uitgave van de Bijbel met kanttekeningen.

Van 1982 tot 2014 worden de toogdagen in de kerk van de Gereformeerde Gemeente te Barneveld belegd. Voordien kwam men meestal in het Utrechtse gebouw Tivoli bijeen. In 2015 vond de toogdag voor het eerst plaats in de kerk van de Gereformeerde Gemeente te Barneveld.

1983

In 1983 lijdt de GBS een gevoelig verlies door het overlijden van voorzitter ds. J. van Haaren. Zijn plaats wordt ingenomen door ds. F. Mallan.

In de jaren 1983-1986 voert de GBS een groot opgezette actie voor fondswerving ten bate van de verdrukte kerk in Rusland. Er worden Russische Markusevangeliën in zeer klein formaat gedrukt, later gevolgd door Johannesevangeliën.

1984

In 1984 brengt de GBS psalmboeken in de berijming van Datheen op de markt. In 1985 worden er zakbijbels met Datheenpsalmen gerealiseerd. De uitgeversrechten van de psalmberijming van Datheen draagt Drukkerij Van der Peyl in het najaar van 1987 over aan de GBS (foto: v.l.n.r. ds. F. Mallan, voorzitter GBS, J.J. van der Peyl, directeur Drukkerij Van der Peyl, en ir. L.R.T. Oskam, secretaris GBS).

1985

Vanwege de toenemende vraag naar GBS-bijbels wordt in 1985 in Leerdam magazijnruimte gehuurd. De heer C. Bel wordt belast met voorraadbeheer en verzending. In 1986 wordt de heer J. de Koning aangesteld als algemeen medewerker, belast met voorlichting.

1987

In 1987 opent de GBS een kantoor in Leerdam. Het gebouw biedt ruimte aan een magazijn, een kantoor en een vergaderzaal. In 1988 wordt de heer L.M.P. Scholten aangesteld als directeur. Hij is dan reeds enkele jaren in deeltijd voor de GBS werkzaam.

De opening van het GBS-gebouw vindt plaats in het jaar waarin het 350 jaar geleden is dat de eerste Statenvertaling verscheen. Ter gelegenheid daarvan publiceert de GBS het boek Niets kan haar glans verdoven. Ook verzorgt de GBS haar eerste lesbrief over de Statenvertaling.

1990

In 1990 wordt eerste voorzitter ds. F. Mallan opgevolgd door ds. P. Blok. In het najaar van 1989 begint de tekstcommissie met haar werk. De commissie draagt zorg voor de juiste tekst van de kanttekeningen. Directeur Scholten bereidt een concepttekst voor, die in de vergadering becommentarieerd en vastgesteld wordt. De tekstcommissie bestaat naast de heer Scholten uit ds. P. Blok (voorzitter), ds. A. van Heteren, ds. Tj. de Jong, L. Krijgsman en ds. A.C. Rijken. Het resultaat van dit intensieve werk wordt in 2004, na ruim 150 vergaderingen, gepresenteerd: de GBS-bijbel met
kanttekeningen.

 

1994

In 1994 komt het Nieuwe Testament in grote letter gereed,
bestemd voor slechtzienden en oudere mensen.
Korte tijd later volgt het Oude Testament.

2001

In de loop der jaren hebben L.M.P. Scholten en ds. Tj. de Jong in StandVastig de actuele ontwikkelingen op het terrein van bijbelvertaling en bijbelonderzoek becommentarieerd. In 2001 bevat StandVastig een uitvoerige bijdrage van Scholten onder de titel Alarm om de Bijbel. Hierin uit hij zijn grote bezorgdheid over het afnemende gezag van de klassiek-gereformeerde bijbelvisie. Verschillende wetenschappers die nog in de gereformeerde traditie zeggen te staan, geloven niet meer in de absolute autoriteit van Gods Woord en betwisten ook het gezag van de daarvan afgeleide Drie Formulieren van Enigheid.

2002

In 2002 brengt de GBS een fotografische herdruk van de Haakbijbel op de markt. Theodore Haak vertaalde op verzoek van de Westminster Synode de Statenvertaling met de kanttekeningen in het Engels. De vertaling kwam in 1657 op de markt als The Dutch Annotations upon the whole Bible. De herdruk van de
GBS vindt met name aftrek onder de Nederlandse emigranten in Canada en de Verenigde Staten.

2004

In 2004 realiseert de GBS de Statenvertaling met kanttekeningen. In het najaar wordt een Kanttekeningenbijbel overhandigd aan drs. F.W. Weisglas, voorzitter van de Tweede Kamer (foto v.l.n.r. drs. F.W. Weisglas, ds. A. van Heteren, J. Roza en L.M.P. Scholten). De leden van het kabinet en van de Eerste en Tweede kamer ontvangen allen een Kanttekeningenbijbel.

De 59.000 (!) kanttekeningen zijn sinds 1989 door de tekstcommissie nauwkeurig gecontroleerd en vastgesteld. De afronding van dit project valt samen met het afscheid van directeur L.M.P. Scholten.

2006

De kanttekeningenbijbel is in diverse uitvoeringen verkrijgbaar: als huisbijbel, zakbijbel en schoolbijbel, en tevens in luxe uitvoeringen. In 2006 wordt daar een nieuwe uitgave aan toegevoegd: de Kanselbijbel.

In 2006 besluit het bestuur om het bestaande kantoor uit te breiden met nieuwe magazijnruimte, een multifunctionele zaal voor groepsbezoeken, presentaties en tentoonstellingen. Tevens komt er een aparte bibliotheekruimte beschikbaar, waarin de collectie van ing. W. van Gent een plaats krijgt. De collectie bevat veel zeldzame Bijbels en ‘oude schrijvers’.

2007

In 2007 kan de GBS de 40.000e donateur inschrijven. Het grote donateursbestand is voor een belangrijk deel te danken aan de vele medewerkers in de plaatselijke comités die zich op vrijwilligersbasis inzetten voor donateurswerving en voorlichting. Het werk van de comités wordt gecoördineerd door negen districtscommissarissen.

2008

In 2008 biedt de GBS haar donateurs de cd-rom ‘GBS Bijbel Digitaal’ aan. De cd-rom bevat een computerprogramma waarin alle onderdelen zijn opgenomen die ook in de GBS-kanttekeningenbijbel staan. Het programma vergemakkelijkt door hyperlinks het zoeken naar verwijsteksten. Met ‘GBS Bijbel Digitaal’ is de gehele GBS-bijbel digitaal doorzoekbaar. Het programma is onder supervisie van ir. H. Kievit ontwikkeld door de onderneming 2G-IT uit Uddel van de gebroeders Geuze.

De GBS publiceert in hetzelfde jaar een nieuwe lesbrief, met als titel Hoe lezen wij de Kanttekeningen bij de Bijbel? Omdat het GBS-bestuur graag wil stimuleren dat jongeren de kanttekeningen bij de bijbelteksten gaan lezen en onderzoeken, wordt de lesbrief gratis aan scholen en kerken aangeboden. Tevens verschijnt van de hand van L.M.P. Scholten Nuttig tot lering. Deze annotatiebundel geeft antwoord op meer dan honderd vragen over de Bijbel, bijbelvertaling en bijbeluitleg, die in de loop der jaren aan de GBS zijn gesteld. In 2014 verschijnt een tweede annotatiebundel, getiteld Onderzoekt de Schriften.

2011

Op 1 oktober 2011 opent de GBS haar uitgebreide en gerenoveerde gebouw. Daarin bevinden zich een bibliotheek, een studieruimte, een expositieruimte, een grote presentatiezaal en extra magazijnruimte. Een apart onderdeel in de bibliotheek is de collectie- Van Gent: een uitgebreide verzameling van oude Bijbels en boeken van oude schrijvers, geschonken door ing. W. van Gent. De GBS-bibliotheek is bestemd voor intern gebruik, maar is tevens toegankelijk voor studenten, wetenschappers en verdere belangstellenden.

2009

In 2009 wordt de Canon van de Nederlandse geschiedenis opgenomen in de kerndoelen van zowel basisonderwijs als onderbouw voortgezet onderwijs. Een van de vijftig vensters van de Canon is de Statenbijbel. De GBS speelt hierop in met de uitgave van de lesbrief De Statenbijbel 1637. Het Boek der boeken. Deze is vooral bedoeld voor de groepen 7 en 8 van het openbaar basisonderwijs. De GBS wil de openbare scholen met de lesbrief een handreiking doen bij het openen van genoemd Canonvenster. Er worden ruim 4000 exemplaren van de lesbrief besteld.

2012

In 2012 start de GBS met de uitgave van een serie Bijbelleesboekjes voor het jongere kind. Op de linkerbladzijden wordt op een eenvoudige manier de bijbelse geschiedenis naverteld. De rechterbladzijden bevatten verwerkingsopdrachten, kleurplaten, puzzels en liederen.

2016

Op 14 januari 2016 bestaat de GBS 50 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt het herdenkingsboek Hij bewaart getrouw Zijn Woord uitgegeven. Ook vindt er een herdenkingsdienst plaats in de Grote Kerk van Dordrecht, op 15 april wordt ook een nieuwe expositie opgeleverd.

2019

In oktober 2019 komt er een bijbeluitgave beschikbaar waarin bij verouderde woorden toelichtingen zijn weergegeven. De verouderde woorden blijven in de bijbeltekst staan, en onderaan op de pagina is een toelichting te plaatsen. (zie foto)